Thursday, February 2, 2012

Groundhog day

Den 2. februar kalles Groundhog day i USA og Canada.
Ifølge folkloren, som er av tysk opprinnelse, er det slik at når "groundhogen" kommer fram og ser skyggen sin denne dagen, kommer det til å bli 6 uker til med vinter, hvis den ikke ser skyggen sin, blir det en tidlig vår.
Sjekk denne videoen om du vil vite mer om groundhog og Groundhog day.
Noen er mer opptatt av denne overtroen enn andre, og flere steder har sin egen groundhog med sitt personlige navn. Den mest berømte er Punxsutawney Phil i Pennsylvania, og det er en stor seremoni den 2. februar når de tar ut Punxsutawny Phil.
I dag så Phil skyggen sin, og dermed er det enda 6 uker før vinteren er over i Pennsylvania.
Noen mener at denne spådommen alltid slår til. Groundhog Phil sin første spådom var i 1887, og han har sett skyggen sin 99 ganger, og 16 ganger har han ikke sett skyggen sin. Og Phil har har spådd riktig uten unntak!
9 år er ikke registrert ;-) men de årene sies det ingen ting om.
Dette er seriøse greier, altså, og har du lyst til å se hvordan dette foregår, så kan du sjekke Groundhogs nettside her


Photo: A groundhog sitting in the grass



Groundhog lever ikke i Texas, men i tilfelle så hadde den ikke sett skyggen sin her i dag, og da kan vi kanskje glede oss over at vi får en tidlig vår.
Forresten ser det ut til at vi i Texas har fått våren for lenge siden. Det er varmt og godt. Jeg har allerede plukket to jordbær fra krukkene mine på patioen. Om kveldene hører vi sirissene spiller og froskene kvekker, og vi våkner til fuglekvitter om morgenene. Ja, vi hører også endene som kvekker. De har nemlig begynt å innta bassenget vårt igjen, og jeg tror de har lyst til å legge egg i buskene rundt bassenget vårt, men det får de ikke lov til!




2 comments:

  1. Otroligt fint bilde Elin, med fantastiskt fokus och det "blurriga" runt.
    Jag ser att vi lärer en del på skolan iallafall...Förresten ska jag visa dig hur man får bredare blogg så att bilderna inte sticker ut i etikett fältet.

    Kram FRida

    ReplyDelete
  2. Takk Frida,
    Proff bilde, ja, men det er nok ikke jeg som har tatt det! Jeg har funnet det på nettet, så det er en National Geographic fotograf som skal ha æren for det. Ellers kunne jeg nok trenge litt hjelp med designet, men jeg klarte å fikse vidden på bloggen helt selv :-)

    ReplyDelete